Vad är egentligen biologisk nedbrytbarhet, och hur fungerar det? Vad har det för inverkan på miljön? Är allting biologiskt nedbrytbart? Vi har svaren!
Det talas ofta om biologisk nedbrytbarhet, men det är få som vet exakt vad det är. Men det ska vi göra ändring på – vi avslöjar allt du behöver veta om biologisk nedbrytbarhet!
Var innebär det att en produkt är biologiskt nedbrytbar?
Vi tar det från början: Biologisk nedbrytbarhet är en produkts förmåga att brytas ned (därav själva ordet nedbrytbarhet!) till koldioxid och mineraler, med hjälp av snälla små mikroorganismer (det vill säga bakterier, svampar, alger och annat härligt) som tar sig an jobbet.
Allt, oavsett om det rör sig om ekologiska produkter eller inte, är biologiskt nedbrytbart – det är bara en fråga om tid. Det är därför viktigt att produkten ENKELT kan brytas ned.
Det är inte särskilt komplicerat att ta reda på hur enkelt en produkt kan brytas ned. Man tar med följande i beräkningen:
1/ Graden av nedbrytning: I vilket stadie av nedbrytning är produkten vid mätning?
2/ Nedbrytningshastighet: Hur lång tid tar det för produkten att brytas ned?
Varför är det viktigt att en produkt enkelt kan brytas ned?
Man säger att en produkt enkelt kan brytas ned om den kan tas upp om den skulle hamna ute i naturen, och om den inte har någon negativ inverkan på vatten eller vattenlevande organismer. Om en produkt kan komma tillbaka till naturen och inte påverkar den negativt kan produkten alltså sägas vara enkel att bryta ned. Och ju snabbare den bryts ned, desto bättre!
Vilka av Yves Rochers produkter kan enkelt brytas ned?
Som du vet är Yves Rocher lika mån om naturens skönhet som kvinnors skönhet. Därför strävar vi efter att alla våra rengörings- och löddrande produkter (som sköljs ut med vattnet) enkelt ska kunna brytas ned. Och om de inte gör det, då? I så fall kommer de inte ut på marknaden. På Yves Rocher tar vi naturen på största allvar!
Hur går det till, mer konkret? Vi utför en mängd olika tester i laboratoriet.
- Steg 1: Vi väljer noggrant ut ingredienserna utifrån deras nedbrytningshastighet.
- Steg 2: Därefter utvecklar vi flera olika formulor utifrån de här ingredienserna.
- Steg 3: Varje formula analyseras i vårt laboratorium. Den vi i slutändan behåller – vinnaren – är den med bäst nedbrytningsegenskaper.
Om en produkt inte skulle klara testerna slutar vi utveckla den.
Ett exempel:
Silikoner är ämnen som inte enkelt kan brytas ned. Därför slutade vi använda silikoner i våra schampon redan år 2010 (alltså för åtta år sedan – vi börjar bli gamla!). Läs mer om silikoner här.
Ett sista exempel (det är svårt att sluta prata om något som engagerar oss så mycket som miljön):
Förut brukade det finnas mikroplaster i nästan alla peeling-produkter. I Frankrike förbjöds mikroplasterna i början av 2018 och i Sverige kommer de att förbjudas i vissa kosmetiska produkter från den 1 juli (bra för miljön och bra för dig!). Men eftersom vi på Yves Rocher har experter som undersöker ingrediensernas inverkan på miljön – till exempel biologisk nedbrytbarhet – tog vi bort mikroplasterna redan två år innan de förbjöds enligt lag.
Våra fantastiska experter som arbetar med att ta fram formulor ersatte mikroplasterna med ett exfolierande puder med 100 % ingredienser med naturligt ursprung, utan att påverka produkternas kosmetiska kvalitet. Som sagt – bra både för dig och för miljön!