Krämig pärondessert
Ingredienser:
- 250 g mjölk
- 3 äggulor
- 2 hela ägg
- 150 g strösocker
- 6 g gelatin ( 3 blad)
- 190 g osaltat smör
- 1 vaniljstång
- 2 päron
- 30 g normalsaltat smör
- 40 g råsocker
Botten:
- 300 g Petit Beurre-kex (går att byta ut mot annan mördegskaka, digestivekex eller liknande)
- 100 g normalsaltat smör
1/ Värm mjölken. Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet, tillsätt till mjölken. Sjud.
2/ Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
3/ Botten: smält 100 g normalsaltat smör. Mixa 300 g Petit Beurre-kex och tillsätt sedan det smälta smöret. Tryck ut kexblandningen i en kakform. Botten ska ha en tjocklek på 4 mm. Pressa samman botten noga och ställ formen i kylen.
4/ Skala päronen och ta bort kärnorna. Dela päronen i små kuber.
Stek päronbitarna tillsammans med 30 g normalsaltat smör och 40 g råsocker.
5/ Blanda äggulorna och de hela äggen i en stor skål.
Tillsätt 150 g strösocker och vispa tills blandningen vitnar.
6/ Häll den sjudande mjölken över äggblandningen och tillsätt sedan gelatinet.
Rör om noga, häll över i en kastrull och värm på svag värme. Rör hela tiden runt i kastrullen i ”åttor”.
Ta av kastrullen från värmen när den börjar tjockna. Låt svalna.
7/ Mixa därefter krämen med 190 g osaltat smör.
8/ Lägg päronstängerna i silikonformar och häll sedan över krämen. Ställ i kylskåp och låt stå tills den stelnar.
9/ Till serveringen, placera kexbotten på en assiett med den stelnade päronkrämen ovanpå.
Dela gärna med dig av dina bilder på den bästa maten till jul och nyår!